Ardennen 2017

Ook dit jaar was Skeuvel traditiegetrouw weer in de Ardennen te vinden met Hemelvaart. Maar liefst 28 Skeuvels gingen mee op deze fietsvakantie. Op woensdag werd er om 9 uur verzameld bij station Enschede Kennispark. Nadat de bagage in geladen was in de bus en auto’s en de aanhanger vol stond met fietsen was het tijd om te vertrekken. Voor de treinreizigers was er bijna meteen vertraging, omdat alleen de tickets van de terugreis waren uitgeprint, echter na een printstop bij Sigmax konden ook zij volgens plan vertrekken.  Na een reis van enkele uren was het rond twee uur tijd om koers te zetten naar Malmedy. Dit ging twee groepen; de ene groep pakte nog wat bekende hellingen van de Amstel Gold Race mee waar de andere via een directere route naar het vakantieadres fietsten.

Op dag twee fietste een deel van de groep de inmiddels al beruchte Tour du Mûr. In ongeveer negentig kilometer werden zoveel mogelijk muren, maximale stijgingspercentages van boven de 20%. Onder andere werden de Stockeu en de Coo beklommen om af te sluiten met de huismuur de Ferme Libert. De andere groep reed eerst na Spa om voor de eerste keer van de week de Rosier te beklimmen. Na ongeveer dertig kilometer ging een deel weer terug naar Malmedy waar de rest nog doorreed om via de Ancienne Barriere en de Wanne uit te komen op een rondje van tachtig kilometer. ’s Avonds werden wraps gegeten wat veel snijwerk en mankracht vereiste mede door 2 “familipacks” kip van twee kilogram.

Ook op dag drie waren er voor de deelnemers weer verschillende opties te kiezen. Tien man reden een rondje van 100 km met de Redoute, bekend van de fans van Philippe Gilbert in Luik-Bastenaken-Luik, en de Coo. Ron, Rient, Hille en Vincent stonden aan de start van SSV tijdrit op de Wanne, waar Rient de 1,5 km bergop afgelegde in 4:33 en de best genoteerde Skeuvel werd. Het resterende deel van groep reed een rondje van 70 km. Deze route kwam ook over Wanne om van de mogelijkheid gebruik te maken om samen met de andere SSV’s te kunnen lunchen. Als avondeten werd er gebarbecued waarbij het vlees gezien de tijdsduur zeker langzaam gegaard werd. Bij grillmaster Michael viel het eten helaas niet zo goed en moest daarom de Waalse Pijl overslaan.

De op zaterdag verreden toerversie van de Waalse Pijl kende zoals het hoort bij een toertocht meerdere afstanden die allemaal in Spa startten en eindigden. Lars, Kelvin, Jesse en Ron reden de langste afstand van 220 km, een rit van een goeie negen uur in het zadel. Hille, Remco, Rient en Vincent kozen voor de 186 km. Remco moest door een val in de afdeling opgeven, maar reed na de hulp van de bezemwegen nog wel zelf terug van Spa naar Malmedy. Rixt, Sander en Wout volbrachten de 136 km. Het grootste deel van Skeuvel stond echter aan de start van de 88 km, met  zijn zestienen werd de toertocht volbracht. Voor ongeveer de helft begon en eindigde de fietstocht echter niet in Spa. Zij reden nog heen en weer van en naar Spa, ongeveer 22 km met op de terug nog vijf kilometer omhoog à zes procent. Na de vele zoete reepjes en wafels gingen de borden pasta er bij de meesten goed in.

Op zondag vonden de meeste mensen het tijd om te herstellen van de Waalse Pijl van de dag ervoor. Mede door het weer, de enige regen- en onweersbuien van de week vielen op zondag, werden niet veel kilometers afgelegd. Het grootste deel reed een rondje van 25 km naar het nabij gelegen stuwmeer. Sommigen hadden zelfs het idee om daar een frisse duik te nemen, maar dat was niet meer mogelijk. De bikkels van zaterdag maakten ook op dag de meeste kilometers, echter kwamen ze net als een groep die een ijsje ging in eten in Malmedy met een nat pak terug. Aan het eind van de middag werd er met de hele groep in een huisje naar de Giro gekeken om te kunnen mee maken of Tom Dumoulin zou winnen. Aangezien de TV’s in de huisjes geen Eurosport hadden, moesten we met een stream op een laptop doen. De kwaliteit hiervan was verrassend goed mede doordat iedereen moreel verplicht was zijn Wi-Fi uit te schakelen. Nadat duidelijk was geworden dat Dumoulin zou gaan winnen, was het tijd om door middel van een rondje het resterende bier op te maken. Vervolgens werd er voor het laatst gezamenlijk gekookt.

Op maandag was het helaas weer tijd om de Ardennen te verlaten. Nadat de huisjes waren schoon gemaakt en de bagage ingeladen, was het weer tijd om met de fiets naar Maastricht te vertrekken. Meteen in het begin werden de laatste serieuze hoogtemeters gemaakt met de beklimming van de Baraque Michel. Hier werd nog serieus gestreden om hoog te eindigen op verschillende Strava-segmenten. Na de beklimming ging de route berg af en met wind in de rug waren de fietser even na twaalf alweer in Maastricht. Nadat de fietsen weer op de aanhanger geladen waren was het weer tijd om met auto, bus of trein weer naar Enschede te vertrekken. In een groot deel van de deelnemers sluit daar het weekend af met een etentje bij Happy Italy.

Al met al kunnen terug kijken op een zeer succesvol Ardennen-weekend. Het weer was soms misschien zelfs iets te goed, er werden mooie ritten gemaakt, er gingen maar liefst 28 Skeuvels mee en geen steile berg was ons te zwaar. Commissie bedank!

  

Commissaris Intern zegt op 24-09-18:

Doordat de skeelerbaan nog nat is zal er vanavond geen skeelertraining zijn.

> Meer